- În limbaj popular, noiembrie se mai numeşte şi Brumar, pentru că este timpul brumei, sunt însămânţate grânele de toamna şi se fac toate pregătirile pentru iernat.
- O altă denumire populară a lunii este Vinar. Nu are rost să mai povestim de ce!
- În această lună are loc o acţiune internaţională de conştientizare a incidenţei pe care unele afecţiuni grave o au în rândul bărbaţilor. Acţiunea se numeşte „Movember”, iar numele este o combinaţie între „Moustache” şi „November”. Pentru a trage un semnal de alarmă, participanţii îşi lasă mustaţa să crească pe tot parcursul lunii noiembrie.
- Un proverb românesc spune: „În noiembrie îşi cumpără şi soarele cojoc.”
- Pe 12 noiembrie, în El Salvador se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Pupusei. Nu, nu este vorba de vreo păpuşă, ci de un fel de mâncare tradiţional, o tortilla umplută cu delicii locale.
- Pe 12 noiembrie, taţii din Estonia, Islanda, Finlanda, Suedia şi Norvegia sunt sărbătoriţi aşa cum se cuvine. Probabil că special soţiile au ales o lună mai friguroasă, ca sărbătoarea să nu ţină prea mult.
- Pe 23 noiembrie se celebrează în S.U.A. celebra „Thanksgiving Day”, care are o tradiţie de aproape 250 de ani.
- Pentru cei care vor să petreacă luna noiembrie pe malul oceanului, nu e ocazie mai nimerită decât să celebreze Ziua Internaţională a Regatului Tonga la faţa locului. Au de ales între doar… 169 de insule exotice.
- La finalul lunii, cei care poartă numele de „Andrei” sau „Andreea” au motive de sărbătorit! Sunt atât de multe superstiţii şi obiceiuri legate de această sărbătoare, încât ne-ar lua câteva pagini să scriem despre ele. Cel mai important este să ai neapărat usturoi prin preajmă. 🙂
- Iar pentru fetele care vor să-şi afle ursitul, nu e prilej mai bun decât „Sfântul Andrei”. Sunt multe metode, printre care „turtuca de Andrei”, oglinzile, uitatul în fântână sau firul de busuioc strecurat sub pernă. Dacă dau roade sau nu, asta doar fetele ştiu!